25 Ιουν 2009

Δωρεάν Μαθήματα Ψυχολογίας

Έχοντας ζήσει κάποιες δύσκολες καταστάσεις κατά την διάρκεια της εφηβείας αποφάσισα να σπουδάσω ψυχολογία. Η διαμονή μου στην Γαλλία τα πρώτα χρόνια των σπουδών μου ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αφού εκτός από τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζα είχα να αντιμετωπίσω την προσαρμογή μου σε μια νέα κουλτούρα, διαφορετικούς κοινωνικούς κανόνες και προβλήματα γλώσσας.

Οι σπουδές μου στην ψυχολογία απέβησαν ιδιαίτερα χρήσιμες για την ψυχική μου υγεία αφού με βοήθησαν να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου, να αποδώσω νόημα στις εμπειρίες μου και να αποκτήσω καλύτερη επαφή με τον κόσμο.

Όσο αφορά την ψυχολογία πιστεύω ότι πράγματι η γνώση είναι υγεία και ότι πολλές φορές έχει την δύναμη να αντικαταστήσει την ψυχοθεραπεία. Η μελέτη των ψυχολογικών διεργασιών, σκέψεων επιθυμιών και κινήτρων και η εφαρμογή των γνώσεων αυτών στην προσωπική μας ζωή μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο και να αποκτήσουμε μια καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας αλλά και των άλλων.

Όμως τα φράγματα που δημιουργεί η παιδεία σήμερα και η έλλειψη καθοδήγησης σπουδών όσο αφορά τις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου όχι μόνο της ψυχολογίας αλλά και όλων των αντικειμένων πανεπιστημιακού επιπέδου καθιστούν την δυνατότητα αυτο-διδασκαλίας και αυτο-μάθησης αν όχι ακατόρθωτη πάρα πολύ δύσκολη.

Γι' αυτό το λόγο, για να διευκολύνω δηλαδή την πρόσβαση στην μάθηση όσο αφορά την ψυχολογία αποφάσισα να δώσω σε όποιον ενδιαφέρεται τα εργαλεία εκείνα τα οποία θα του επιτρέψουν να αποκτήσει εμπεριστατωμένη γνώση και εμπειρία στον τομέα της ψυχολογίας.

Πρόκειται για σειρές μαθημάτων οι οποίες διδάσκονται σε μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και διανέμονται δωρεάν, μέσω ζωντανών βιντεοσκοπήσεων, ήχου ή και εικόνας ή με την μορφή σημειώσεων έτσι ώστε να κάνουν πραγματικότητα το ιδανικό της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στη γνώση.

Τα μαθήματα αυτά μεταδίδονται δυστυχώς μόνο στην αγγλική γλώσσα άρα πολύ καλή γνώση των αγγλικών θεωρείται απαραίτητη σε περίπτωση που θέλετε να τα παρακολουθήσετε. Σε περίπτωση που μιλάτε αγγλικά και θα θέλατε να συμβάλετε στην προσπάθεια αυτή θα μπορούσατε ίσως να μεταφράσετε κάποιες σειρές μαθημάτων έτσι ώστε να συμμετάσχουμε όλοι μαζί στην κατάργηση των φραγμάτων που δημιουργεί η ελληνική παιδεία σήμερα.

EatonWeb Blog Directory

23 Ιουν 2009

Gutenberg Library

Old book bindings at the Merton College library.Image via Wikipedia

Μια πολύ καλή βιβλιοθήκη με δεκάδες χιλιάδες βιβλία ποικίλου περιεχομένου, από λογοτεχνία, παιδική λογοτεχνία, ιστορία φιλοσοφία και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί μπορεί να το βρει εντελώς δωρεάν στην βιβλιοθήκη του Γουτεμβέργιου,του εφευρέτη της τυπογραφίας. Η Gutenberg library είναι αυτό που λέμε ο παράδεισος των βιβλιόφιλων και αποτελεί μια εξαιρετική πηγή γνώσης ιδιαίτερα για όλους αυτούς που ασχολούνται με την φιλοσοφία, την ιστορία, την λαογραφία και την λογοτεχνία και ενδιαφέρονται να διαβάσουν τα πρωτότυπα έργα. Στην Gutenberg library μπορείτε να δείτε τα 100 πιο δημοφιλή βιβλία, να ψάξετε τον συγγραφέα ή το έργο που σας ενδιαφέρει ή να ρίξετε μια ματιά στις συλλογές που υπάρχουν οι οποίες είναι καταχωρημένες σε κατηγορίες.Reblog this post [with Zemanta]

21 Ιουν 2009

Creative commonsΌλα τα περιεχόμενα αυτού του δικτυακού τόπου είναι ελεύθερα προς αντιγραφή, διανομή, προβολή και μεταποίηση, αρκεί να συνεχίσουν να διατίθενται, αυτά και τα παράγωγα έργα που πιθανώς προκύψουν, εξίσου ελεύθερα, υπό τους όρους της άδειας χρήσης

Creative Commons \nAttribu...Alike License version 2.0

, εκτός αν σημειώνεται διαφορετικά από τον δημιουργό τους