25 Ιουν 2009

Δωρεάν Μαθήματα Ψυχολογίας

Έχοντας ζήσει κάποιες δύσκολες καταστάσεις κατά την διάρκεια της εφηβείας αποφάσισα να σπουδάσω ψυχολογία. Η διαμονή μου στην Γαλλία τα πρώτα χρόνια των σπουδών μου ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, αφού εκτός από τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζα είχα να αντιμετωπίσω την προσαρμογή μου σε μια νέα κουλτούρα, διαφορετικούς κοινωνικούς κανόνες και προβλήματα γλώσσας.

Οι σπουδές μου στην ψυχολογία απέβησαν ιδιαίτερα χρήσιμες για την ψυχική μου υγεία αφού με βοήθησαν να καταλάβω καλύτερα τον εαυτό μου, να αποδώσω νόημα στις εμπειρίες μου και να αποκτήσω καλύτερη επαφή με τον κόσμο.

Όσο αφορά την ψυχολογία πιστεύω ότι πράγματι η γνώση είναι υγεία και ότι πολλές φορές έχει την δύναμη να αντικαταστήσει την ψυχοθεραπεία. Η μελέτη των ψυχολογικών διεργασιών, σκέψεων επιθυμιών και κινήτρων και η εφαρμογή των γνώσεων αυτών στην προσωπική μας ζωή μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο και να αποκτήσουμε μια καλύτερη κατανόηση του εαυτού μας αλλά και των άλλων.

Όμως τα φράγματα που δημιουργεί η παιδεία σήμερα και η έλλειψη καθοδήγησης σπουδών όσο αφορά τις σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου όχι μόνο της ψυχολογίας αλλά και όλων των αντικειμένων πανεπιστημιακού επιπέδου καθιστούν την δυνατότητα αυτο-διδασκαλίας και αυτο-μάθησης αν όχι ακατόρθωτη πάρα πολύ δύσκολη.

Γι' αυτό το λόγο, για να διευκολύνω δηλαδή την πρόσβαση στην μάθηση όσο αφορά την ψυχολογία αποφάσισα να δώσω σε όποιον ενδιαφέρεται τα εργαλεία εκείνα τα οποία θα του επιτρέψουν να αποκτήσει εμπεριστατωμένη γνώση και εμπειρία στον τομέα της ψυχολογίας.

Πρόκειται για σειρές μαθημάτων οι οποίες διδάσκονται σε μερικά από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και διανέμονται δωρεάν, μέσω ζωντανών βιντεοσκοπήσεων, ήχου ή και εικόνας ή με την μορφή σημειώσεων έτσι ώστε να κάνουν πραγματικότητα το ιδανικό της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πρόσβασης στη γνώση.

Τα μαθήματα αυτά μεταδίδονται δυστυχώς μόνο στην αγγλική γλώσσα άρα πολύ καλή γνώση των αγγλικών θεωρείται απαραίτητη σε περίπτωση που θέλετε να τα παρακολουθήσετε. Σε περίπτωση που μιλάτε αγγλικά και θα θέλατε να συμβάλετε στην προσπάθεια αυτή θα μπορούσατε ίσως να μεταφράσετε κάποιες σειρές μαθημάτων έτσι ώστε να συμμετάσχουμε όλοι μαζί στην κατάργηση των φραγμάτων που δημιουργεί η ελληνική παιδεία σήμερα.

EatonWeb Blog Directory

2 σχόλια:

 1. χμ.... ΝΑΙ! Χ) ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ;; να μια απορεια που θελω να μου λυσεις.. γιατι δεν βλεπω ΟΥΤΕ κανενα συνδεσμο (Link) για τα αρχεια που λες.. ΟΥΤΕ και τα αρχεια...... ΑΦΑΝΤΗ λοιπον η βοηθεια που υποσχεσε.. :S
  Σε παρακαλω δωσε μια απαντηση.

  Σημειωση: Ξερω αγγλικα επιπεδου Lower, Και ισως λιγο παραπανω.. Θα μπορουσα ισως να βοηθησω και στην μεταφραση. Δεν εχω ιδεα απο βιντεομονταζ οποτε μπορω μονο να γραψω υποτιτλους.

  Περιμενω απαντηση σου.
  Εχαριστω για τον χρονο σου,
  Θα παρακολουθω το post.
  Και για να μην ειμαι τελειως ανονυμος (alex_necromancer@yahoo.gr).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΑνώνυμοςΜαΐου 18, 2012

  ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΒΑΛΕΙ ΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΙΛΑΤΕ?

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Για οποιεσδήποτε παρατηρήσεις, σκέψεις, σχόλια, ή ιδέες ο χώρος αυτός σου ανήκει. Αν έχεις υλικό το οποίο θα ήθελες να δημοσιευτεί για μια πραγματικά ελεύθερη εκπαίδευση χωρίς φράγματα παρακαλώ επικοινώνησε μαζί μου. Αν πιστεύεις σ' αυτή την προσπάθεια και μπορείς να προσφέρεις μετάφραση στα ελληνικά η ευγνωμοσύνη όλων μας θα σου ανήκει!